Zwerfafval overal!

Heel vaak zie ik het liggen in de berm, een lege plastic zak, een sigarettenpakje of een leeg frisdrank blikje of flesje. Het ziet er vies uit, het gaat stinken, dieren in de natuur eten ervan en worden ziek en het is volkomen onnodig.
                  
Jeugdverslaggever Floris Holtmaat
29-01-2018, 09:40
Een plastic flesje blijft wel ongeveer 10 jaar in de natuur liggen, een blikje wel 50 jaar en een sigarettenpeuk 5 jaar. Dus wanneer je nu een blikje in de berm gooit, zien je kleinkinderen misschien later nog wel dat je vroeger je afval niet netjes opruimde. Ik heb nog wat andere weetjes over afval opgezocht en ik moet zeggen dat ik daar echt van ben geschrokken: 1. Jaarlijks komt er 50 miljoen kilo zwerfafval op straat en in de natuur terecht. 2. Er komt dagelijks 12 miljoen kilo plastic in zee terecht. 3. Daaraan sterven jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels. Door de stroming in de Grote Stille Oceaan is daar zelfs een drijvende vuilnisbelt ontstaan die ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland. Het plastic drijft daar als een drab en daarom wordt het ook wel plasticsoep genoemd. Alleen van deze soep zou ik maar niet smullen. Gelukkig wordt met het smerige zwerfafval toch ook nog soms wat nuttigs gedaan. Zo wordt er zelfs kunst van gemaakt, of bijvoorbeeld een surfplank, tas of lamp. Er kan dus altijd nog wat moois van gemaakt worden maar ik zou het fijner vinden indien kunst van zwerfafval niet nodig was. Maar nu even terug naar ons Son en Breugel. Ik ben afgelopen zaterdag eens een rondje gaan lopen langs de straat en over het bospad. Na een kwartier lopen had ik al een hele vuilniszak vol zwerfafval verzameld waarvan ik nogal schrok. Er staan dan wel blikvangers en prullenbakken maar toch nemen veel mensen niet de moeite om hun afval daarin te gooien. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons eigen dorp schoner wordt? In sommige landen, zoals Singapore krijg je hele hoge boetes van wel 1000 dollar als je bijvoorbeeld een kauwgom op straat spuwt. Maar zelfs in Nederland, zoals in Groningen, kunnen kinderen die een snoeppapiertje op straat gooien een taakstraf krijgen. Dat wordt dan dus niet spelen met je vrienden die middag, maar een aantal uren de straten schoonvegen in de stad. Zelf vind ik dat voordat we zulke straffen invoeren we beter eerst proberen om zelf ons eigen afval op te ruimen op de manier zoals het hoort. Ik hoop dat iedereen er beter op zal gaan letten. Maar hoe gaan we het afval dat al in de natuur ligt opruimen? Misschien kunnen we opruimacties organiseren. Iedereen kan zelf in actie komen of een school of sportvereniging zou ook iets kunnen organiseren om samen een uurtje te gaan wandelen en ondertussen zwerfval op te ruimen en in de vuilnisbakken te gooien, daar waar het thuishoort. Een schonere wereld is toch voor iedereen fijner en mooier!

Foto: Oogst zwerfafval na een kwartiertje langs de weg lopen. (foto: Floris Holtmaat)

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


La Dolce Vita in de top van de vijf beste Italiaanse restaurants

La Dolce Vita is genomineerd voor Restaurant Awards 2018. In diverse categorieën wordt de strijd gestreden. La Dolce Vita dingt mee als één van de vijf beste Italiaanse restaurants van Nederland.

Bloaskaken te zien op Omroep Brabant

In de zomer, toen weinig mensen nog aan carnaval dachten, kregen de Bloaskaken een telefoontje van Omroep Brabant of ze mee wilden werken aan een TV-programma over carnavalsmuziek. Het zou een serie programma’s worden over carnavalsmuziek door de jaren heen. Na een intakegesprek met de redactie wilde Omroep Brabant graag de Bloaskaken in het programma hebben als bekende Brabantse blaaskapel tussen al het zanggeweld. In november bracht een cameraploeg een bezoek aan een repetitie en werden muzikaal leider Dirk Keijzers en arrangeur Freddie Louwers geïnterviewd. Ook tijdens het optreden bij het smeltfeest van de ijsbaan op 7 januari heeft Omroep Brabant opnames gemaakt. Dit alles zal te zien zijn in het TV-programma “Van hoempapa tot hardstyle”. Het programma wordt uitgezonden op vrijdagavond om 18.00 uur en wordt de rest van de avond elk uur herhaald. De eerste twee uitzendingen zijn inmiddels geweest. Aanstaande vrijdag 26 januari zal de uitzending te zien zijn waarin de Bloaskaken hun opwachting maken. Stem die avond dus allemaal af op Omroep Brabant TV om onze muzikale trots tijdens de carnavalsdagen in actie te zien.

Tonpraters kregen ‘tips en tops’ van familie, vrienden en ervaren tonpraters

Maanden is er naar toegewerkt. Vanaf de zomer al komen de tonpraters wekelijks bijeen in La Sonnerie. Langzaam maar zeker kwam de buut tot stand en vorig weekend konden de tonpraters in een try-out kijken, voelen en horen hoe hun buut ontvangen werd door het publiek. De Kapelzaal zat vol met familie, vrienden, kennissen van de tonpraters. En ook oud-tonpraters waren aanwezig om hun feedback te geven op de optredens.

Tent stemt niet meer mee wie Ondernemer van het Jaar wordt

De genomineerden van de verkiezing van ‘De Ondernemer van het Jaar’ zijn bekend. Op 20 januari horen de genomineerden wie zichzelf ‘Ondernemer van het Jaar’ mag noemen. Ook zal die avond de ‘Starter van het Jaar’ bekend gemaakt worden. Dit jaar gaan de bezoekers in de tent niet stemmen, maar is het geheel aan de jury wie Ondernemer van het Jaar wordt.

“We hebben in ons dorp heel veel talent. Niet alleen op het podium, maar ook achter de schermen”

De zittingsavonden bieden de vele talentvolle zangers, tonpraters en dansers uit ons dorp een prachtig podium. Ook de muzikale groep ‘Son’s got talent’, bestaande uit Tijn Luijben, Esmée Kneppers, Bogus van Beers en Jordy Xhofleer, grijpt deze kans met beide handen aan. Zij worden alweer 3 jaar gecoacht door Marsha van der Aa, die zelf ook de ‘zittingsavond-fever’ te pakken heeft.

Twee nieuwe evenementen en beiden zeer geslaagd

Nieuwe evenementen doen het goed in ons dorp. Bij de midwinteravond in De Boerderij waren zeker tweehonderd dorpsgenoten die kwamen genieten van de kerstsfeer, de glühwein, de muziek en het inluiden van de kerstvakantie. En ook SnowRadio kijkt terug op een geweldig mooi muziekevenement. Van eerste kerstdag tot en met oudjaarsmiddag verzorgde SnowRadio vanuit de kiosk een interessant programma met lokale artiesten. Waarbij de opbrengst van 3000 euro bestemd is voor Stichting Goud voor Oud.

Copyright © Gazet Media